Daca ar fi sa imi pun banii pe oricare dintre uneltele tehnologiei moderne pentru uz personal, as alege telefonul cu ochii inchisi. Nu laptopul, nu televizorul. Telefonul. Cred cu toti dintii (intelegeti voi alegoria) ca in viitorul nu prea indepartat telefonul va fi:

 1. telefon
 2. computer
 3. aparat foto si video
 4. instrument de plata
 5. act de identitate
 6. cheie
 7. video proiector sau chiar proiector de holograme
 8. navigator gps
 9. agenda, alarma, calculator, busola, recorder, alea alea
 10. televizor
 11. ziar
 12. aparat medical (niste masuratori minime de parametri si eventual o apelare automata catre serviciul de urgenta in caz ca patesc ceva cu telefonul in mana sau in buzunar)
 13. orice alta unealta incorporabila intr-un astfel de aparat

In principiu, cred ca telefonul va deveni principalul instrument de informare, comunicare, acces si plata. Sustinand asta, contrazic in mod evident teoria focusului lui Al Ries, foarte bine argumentata in cartea sa FOCUS. Pariul sau este insa deja pierdut in ceea ce priveste telefonul pentru ca o buna parte din lucrurile de mai sus sunt deja incorporate cu succes in aparat. In cativa ani, toate aparatele vor fi smartphones, nu doar simple telefoane. Cu toate astea, sustin teoria focusului lui Al Ries si va recomand cu caldura sa ii cititi cartea. Principiile lui sunt valide in cea mai mare parte.

Revin insa la pariul meu destul de sigur ma incumet sa cred. Daca lucrurile stau asa, iar telefonul va deveni centrul tuturor aparatelor intr-un timp scurt, oare nu inseamna asta ca acolo sunt banii? Nu inseamna asta ca pe toti baietii destepti care vor face sisteme de acces securizate cu telefonul, sisteme de plata cu telefonul, sisteme de identitate, sau aplicatii diverse pentru telefon ii asteapta niste munti de bani si automat succesul? Nu avem in fata noastra o industrie intreaga care asteapta o noua tura de imbogatiti? Eu zic ca da si chiar le urez asta.