Interesant cum ne fuge mintea cateodata din gand in gand pana intr-o imagine clara asupra ceea ce va sa vie. Fabulam zilele trecute cu prilejul unui drum suficient de lung dinspre Delta inspre Oras. Ajutat de conversatia cu copilot Cristi, am ajuns la ideea ca intr-o buna zi GPS-urile ar putea deveni obligatorii. Cand vine acea zi se vor intampla cel putin 2 lucruri: politia ne va putea amenda pentru abateri din spatele biroului; accidentele vor fi evitate prin sistem automat. Eu zic ca astea doua sunt suficiente pentru a sustine un astfel de proiect. Ar mai fi si altele:

– nu va mai conta linia continua, curba, varful de panta: GPS-ul iti spune cand poti depasi si cand nu,recuperand astfel o parte din timpul pe care il pierdem circuland regulamentar

– va deveni un canal greu de promovare pentru hoteluri, restaurante, etc

– imi imaginez la un moment dat un mic social networking pe GPS, putand sa stiu unde sunt prietenii mei, care e cel mai aproape de mine, cine vine in directia mea, etc

Apar insa si detalii tehnice. Daca GPS-ul sta la baza sigurantei in trafic, sistemul va fi de asa natura incat daca GPS-ul nu functioneaza, masina nu va porni. Ce facem insa cu carutele? Simplu. La vremea la care asa ceva ar functiona, ne-am intreba ce sunt alea carute pe sosea.

Va aparea desigur si rezistenta. Cum adica? Suntem monitorizati permanent? Pot fi gasit oriunde ma deplasez cu masina? Da, poti. La fel cum esti filmat de zeci de camere de supraveghere in fiecare zi, la fel cum telefoanele iti pot fi ascultate, la fel cum cartile de credit sunt urmaribile. So what? Nu e mana diavolului si nici forta coercitiva a statului. E evolutia tehnologica si nevoia de securitate.

Adevarata revolutie culturala pe care o va aduce sistemul este ca din acel moment vom privi cu totii lumea dintr-un punct exterior. Ma voi uita la cel de langa mine din satelit. S-ar putea sa nu fie rau.

Acum vine partea in care dau un orizont de timp in care chestia asta se va implementa. Nu o fac. Ma opresc la nivelul de fabulatie. Nu am pretentii de Nostradamus.