Cred in puterea televiziunii de a educa si de a prosti deopotriva poporul. Desi suntem un popor cu un simt al mimetismului in fata Europei asemanator cu cel al copiilor de 2 ani, nu pot sa nu imi exprim deplina satisfactie fata de pastrarea subtitrarii la filme pe toate canalele de televiziune romanesti. Cu exceptia desenelor animate unde argumentele merg in favoarea copiilor care nu stiu sa citeasca (desi mult se pierde si acolo), optiunea subtirare in loc de dublare, mi se pare cea corecta din urmatoarele ratiuni de bun simt:

1. Calitatea rolului. Nici nu vreau sa imi imaginez vreun monolog Al Pacino in ungureste sau nemteste. Sincer, mi-e mila de cei care sunt nevoiti sa asculte filmele dublate, insa pe de alta parte, ei sunt prostii. Filmul inseamna scenariu, realizare, rol. Iaca cum ai omorat o treime din film cu dublarea. Asta in cazul in care nu avem pretentii de megainterpreti prin radiodifuziune sau televiziune.

2.  Limba straina. O generatie intreaga de tineri a invatat engleza cu cartoon network. Un popor intreg a invatat engleza din sute si chiar mii de ore de filme vizionate la televizor. Ore de limba engleza in care citesti in romana cuvintele pe care le auzi in engleza. Care este unul dintre lucrurile pe care le admira cel mai mult strainii in Romania? Toata lumea vorbeste engleza. Orice chelner in orice bar. Unde in Europa mai intalnesti asta? Cu siguranta nu in tarile cu dublare de voce. Cate romance au invatat spaniola sau chiar portugheza din telenovele?

3. Citit. As putea paria ca majoritatea populatiei a citit mai mult text pe televizor decat in carti sau reviste. Asta inseamna ca exercitiul cel mai frecvent de lectura se face in fata televizorului. Suna aiurea dar asa este. Fara subtitrare, multi oameni nu ar citi mai mult de cateva pagini intr-un an de zile. Asta ar explica si de ce pe dincolo lumea are probleme reale in a scrie corect. Atat de reale, incat scrisul corect devine o raritate.

Ma bucur sincer de ramanerea la aceasta cutuma din vreumuri comuniste. Ma bucur la fel de tare cum m-am bucurat ca am scapat de celelalte. Sper sa ramanem la ea. Daca nu, o sa facem un grup pe facebook si vom cere subtitrarile inapoi.