Cand romanul isi cumpara un televizor, foloseste telecomanda in ambalajul de plastic pentru a nu o deteriora.

Cand romanul isi cumpara un telefon mobil, pastreaza folia protectoare pe ecran pentru ca acesta sa nu se zgarie.

Toti ati vazut asta, iar unii dintre voi chiar o faceti. Romanilor le plac foliile de plastic. Le plac foliile pe ceasul de la mana, pe laptop, pe ecrane digitale de orice fel, pe ornamentele cromate de la mobila de bucatarie si chiar pe husa banchetei din masina (sper ca cea din urma nu se mai practica). De ce? Argumentul cel mai des intalnit este protectia impotriva zgarieturilor. Pentru ca m-a fascinat intotdeauna subiectul, am avut grija sa intreb de fiecare data: “Si daca se zgarie ce?”. Raspunsul inevitabil este “Daca se zgarie arata urat”. Aha. Din ratiuni estetice. Ei bine, aici dau eu eroare. Cum poti sa invoci esteticul pentru a pastra atasata de un obiect oribila, murdara, zgariata si prin urmare inestetica folie protectoare?

Raspunsul se gaseste probabil in cerga bunicii cu care nu ai voie sa te invelesti ca e pentru zestre, in painea proaspata pe care nu o incepi pana nu o termini pe cea veche (moment in care ea nu mai e proaspata, iar urmatoarea paine proaspata asteapta cuminte sa fie consumata abia cand noua paine veche va fi gata). Raspunsul e probabil in saracie si frica, transmise din generatie in generatie si aduse in zilele noastra sub forma de cutuma, lipsa de deschidere si educatie, pret prea mare pus pe obiect si nu pe functiile lui. Pe scurt, o problema de prioritati.

Exercitiu: de cate ori vezi o folie la un prieten sau coleg, dezlipeste-o fara mila inainte sa apuce sa zica ceva. Oare cum va reactiona?